در دومین کنفرانس بناهای بلند که در روزهای ۳۰ آذرماه تا دوم دیماه ۱۳۹۴ در مرکز همایشهای بینالمللی برج میلاد تهران برگزار شد، حسین عبده تبریزی، عضو شورای سیاستگذاری و نیز دبیر کارگروه اقتصاد و مالی این کنفرانس دو کارگاه آموزشی و نیز یک پانل تخصصی را با همکاری کارشناسانی از پژوهشکدهی مالی و اقتصادی وزارت راه و شهرسازی و نیز مدیرانی از سازمان بورس و اوراق بهادار و بانک مسکن طراحی کرده و به اجرا درآورد. در این کنفرانس، کارگروه اقتصاد و مالی ضمن تبیین اقتصاد بناهای بلند و جایگاه اقتصادی این بناها در شهرهای کارآمد، شیوههای تأمین مالی و سرمایهگذاری در بناهای بلند را مورد بحث قرار داد. محورهای زیر جمعبندی بخشی از مسائل مطروحه در این کنفرانس بود.
پارهای از نکات مورد توافق در حوزهی اقتصاد و مالی بناهای بلندمدت
- دلایل اقتصادی برای ساخت بناهای بلند وجود دارد؛ دلایلی چون افزایش بهرهوری، استفاده از نوآوری، افزایش سرانهی فضاهای عمومی، … منوط به اینکه بناهای بلند در جای مناسب ساخته شود.
- بناهای بلند غالباً در اراضی گرانقیمت شهری ساخته میشود، و با استفاده از اقتصاد مقیاس (در مهندسی، در استفاده از فنآوری، در صرفهجویی انرژی،…) در هزینههای ساخت صرفهجویی صورت میگیرد.
- سوءشهرت بناهای بلند در ایران دلایل اقتصادی ندارد، بلکه دلایل شهرسازی، زیستمحیطی و معماری دارد.
- برنامهی تأمین مالی ساخت بناهای بلند باید قبل از شروع بنا به طور کامل تهیه شود و روشهای سنتی چون پیشفروش نمیتواند این بناها را تأمین مالی کند.
- تأمین مالی ساختاریافته با استفاده از بازارهای پول و سرمایه هر دو برای گردآوری منابع ساخت بناهای بلند روش مناسبی است.
- بهرهبرداری از بناهای بلند بیشتر به شکل اجاره است و مالکان این بناها بیشتر نهادهای مالی عمومی چون صندوقهای بازنشستگی، صندوقهای مستغلات، و شرکتهای سرمایهگذاری است. اجارهی واحدها بیشتر طولانی و میانمدت است.
- بازار رهن جاری کشور برای حمایت از واگذاری واحدهای بناهای بلند بسیار کوچک است.
- تأمین مالی بازسازی و نوسازی و نیز نظام نگهداری بناهای بلند نیز قواعد ویژهی خود را دارد.